En gave er ofte en fysisk ting eller en tjeneste, som man gir bort eller får uten krav om at man skal få noe tilbake. Selv om mange av oss blir snurte om de ikke får en gave tilbake. I vesten og i den kristne kulturkrets er julegavene et godt eksempel på en tradisjon med å gi gaver.

Å gi gaver er ikke noe nytt og denne skikken finnes i mange kulturer. Gaveskikken bestemmes som oftest av normer om hvem som skal gi hva til hvem, hvor mye tid eller penger man skal legge i gaven, og hva mottaker forventes å gjøre som takk for gaven. Som oftest forventes det en gave av samme verdi tilbake. Den franske sosiologen Marcel Mauss beskrev fenomenet med at gaver forventer gjentjenester i artikkelen «Gaven» i 1924.  I artikkelen viser han til gavetradisjoner i “primitive kulturer” og kommer frem til at en gave aldri er gratis, men at det forventes gjentjenester og at den benyttes for å bygge relasjoner innen en gruppe.

Siden du har klikket den innom her er du nok ute etter gavetips til hva du skal gi bort. Enten du forventer gjentjenester, eller faktisk bare vil gi bort en gave kun fordi du setter pris på noen vil du garantert finne gode gavetips her.

Lykke til med gavejakten!

Stikkord: , ,